Torba “Jež”

Šifra proizvoda: 832652131231
Naslovnica humorističko satiričkog lista sa karikaturama koji je pod naslovom “Jež” (ZKD-RP-II-45) objavljen 2. veljače 1922. godine krasi motiv ove torbe.
120,00 kn

Opis

Riječ je o izdanju iz zbirke periodike pod naslovom "Foji od pazara" koja se čuva u Zavičajnoj zbirci Ragusina Znanstvene knjižnice Dubrovnik.

Početkom 20. stoljeća u Dubrovniku se počinju tiskati humoristički listovi, obično u vrijeme Sv. Vlaha i poklada, iako su pojedini brojevi izlazili i u ljetnim mjesecima. Pri izdavanju tih listova izdavači su nastojali da im daju što šaljiviji naziv, i da se naziv svake godine mijenja. Podaci u impresumu, kao i tekstovi u novinama su karakteristični za dubrovački govor i dubrovački humor, i sadrže mnoge podatke o ljudima i prilikama toga vremena. Tijekom 1. svjetskog rata, razumljivo, novine nisu izlazile, ali od 1919. do 1940. tradicija se nastavlja i to još u većem broju.
Zbog nekih satiričkih napisa pojedini su listovi dolazili i pod udar cenzure, te su vršene zapljene, zabrane raspačavanja, a bilo je i sudskih procesa.

Kupci koji su kupili ovaj proizvod također su kupili
Naslovnica najvrijednije inkunabule “De natura caelestium spirituum quos angelos vocamus” Dragišića motiv je na torbi kojim se ova vrijedna zbirka predstavlja javnosti.
120,00 kn
;